Loan

Hyvänä lainana pidetään lainaa, mikä on sijoitus tulevaisuuteen. Esimerkiksi opintolaina on tällainen laina: sen turvin opiskelija voi keskittyä opiskelemiseen ja valmistua nopeasti. Myös asuntolainaa pidetään hyvänä lainana, sillä asuntojen hinnat ovat olleet pitkään noususuuntaiset. Lisäksi asuntolainojen korot ovat olleet jo kauan hyvin matalia, joten omistusasunnossa asuminen on ollut monessa tapauksessa edullisempaa kuin vuokralla asuminen. Tilanne saattaa muuttua, sillä asuntolainojen korot tulevat varmasti nousemaan, ja asuntojen hinnat uhkaavat laskea kymmenillä paikkakunnilla. Tähän päivään asti asuntoon on kuitenkin suhtauduttu sijoituksena, minkä avulla turvata vanhuus. 

Myös yrityslainaa ja remonttilainaa on pidetty hyvinä lainoina, sillä yrityslaina mahdollistaa yrityksen perustamisen tai laajentamisen. Yrityksen tarkoitus on tuoda toimeentulo ainakin yhdelle hengelle, mutta laajenemisen myötä yritys voi alkaa työllistää muitakin. Remonttilainan avulla voidaan korjata vuotava katto ja suojata rakenteet kastumiselta – tai päivittää mökki ja saada siitä parempi hinta.

Välillä tuntuu unohtuvan, että ihminen tarvitsee myös vapaa-aikaa ja harrastuksia. Oman ja koko perheen jaksamisen kannalta on tärkeää, että välillä vietetään yhteistä vapaa-aikaa ja tehdään jotain kivaa. Yleinen mielipide on ”turhaan” kuluttamiseen otettavia lainoja vastaan. Esimerkiksi lomalainaa pidetään turhana lainana, mutta onko lomailu turhaa? Eikö ole tärkeää tarjota lapsille uusia kokemuksia ja luoda hyviä muistoja? Vaikka ei olisikaan lapsia, on vapaa-ajan merkitys kiistaton töissä ja arjessa jaksamiselle. Jos tili huutaa tyhjyyttään talvi- tai kesäloman koittaessa, voi lainan otto olla paikallaan. Lainaa rahaa lainaguru.fi-osoitteen vinkkien avulla ja toteuta lomahaaveesi!

Voiko loman viettää niin, ettei tarvitse lainaa?

Talviloman, kesäloman tai pitkän viikonlopun voi viettää myös nuukaillen. Jos tili on tyhjä eikä lainan ottaminen houkuta, voi vapaapäivät viettää kotona, kirjastossa tai esimerkiksi paikkakunnan ilmaistapahtumissa. Kotona voi vaikka leipoa, leikkiä piilosta tai pelata lautapelejä. Uimarannoille ei ole pääsymaksua, eikä metsäretkikään maksa mitään.

Loma

Edullisia lomanviettotapoja ovat uimahallissa käyminen, Netflix-elokuvien seuraaminen tai vaikkapa erilaisten talviliikuntalajien kokeileminen. Monella paikkakunnalla on laskettelukeskus – toisilla isompi, toisilla pienempi. Oman laskettelulaudan hankkiminen on iso investointi – varsinkin, jos laudan ja muut tarvikkeet hankkii uusina. Onneksi lähes kaikki laskettelukeskukset vuokraavat välineitä, joten laskettelemista voi testata hyvin edullisesti.

Myös polkupyöriä, pesisvälineitä ja muita kesäliikuntavälineitä voi vuokrata. Kannattaa ottaa selvää, mitä välineitä voi lainata omasta kirjastostaan ilmaiseksi. Kirjastoista voi lainata pelkällä kirjastokortilla muun muassa ompelukoneita, 3D-tulostimia, pianoa, kitaraa, kävelysauvoja, mölkky-välineitä ja muita liikunta- sekä askarteluhetkiin sopivia välineitä.

Mikäli pesisvälineille tai muille harrastustarvikkeille vaikuttaisi olevan enemmän käyttöä, on aika suunnata kirpputoreille – joko fyysisille kirppareille tai netin kirppissivustoille. Käytetyt liikunta- ja harrastusvälineet maksavat vain murto-osan siitä, mitä pyydetään uusista tuotteista.

Jos haluatte lähteä ulkomaille, tarkastakaa äkkilähdöt. Lennon ja hotellin saa edullisimmillaan jopa 200 eurolla, joten rantaloman ei tarvitse olla kallis.

Löydä sopiva laina vapaa-ajan viettoa varten

Joskus laina osoittautuu parhaaksi ratkaisuksi loman tai vapaa-ajan viettoa varten tarvittujen asioiden maksamiseen. Lainaa saa helposti, joten lainan hakuprosessin raskautta tai vaivalloisuutta ei tarvitse pelätä. Kun on tarkkana lainaa valitessaan, löytää edullisen ja joustavan lainan. Lainan avulla voi lunastaa halvat lennot, ostaa oman laskettelulaudan, kustantaa lapsen ratsastuskurssin tai tarttua kevään fillaritarjouksiin.

Iloinen nainen

Lainaguru.fi auttaa löytämään itselle sopivan lainan. Tällä sivustolla voit vertailla niin 500 kuin 70 000 euronkin lainoja. Täytä yksi ainut lainahakemus niin näet, mikä pankki tai rahoituslaitos antaisi sinulle edullisinta lainaa. Vertaa lainoja niiden todellisten vuosikorkojen pohjalta. Varmista, että lainaan voi tarvittaessa tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä. Jos päätät hankkia myöhemmin lainojen yhdistelylainan, on hyvä, että vanhat lainat voi maksaa pois ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Mitä edullisempi todellinen vuosikorko lainassasi on, sitä enemmän sinulle jää rahaa muuhun elämiseen. Taloutta on helpompi hallita, kun palkka ei kulu lainan tai lainojen korkoihin sekä lyhennyksiin.

Jos et löydä tarpeeksi edullista lainaa tai tiedät, että sinulle voi tulla vaikeuksia lainan lyhentämisen kanssa, ei lainaa kannata ottaa. Lainan maksamatta jättäminen voi johtaa ulosottoon, joten edes hyvää ja edullista lainaa ei kannata ottaa harkitsemattomasti. Vaikka lapset tai puoliso pettyisivät tylsään lomaan, on se parempi kuin velkavankeus.